Vitamina B3
Vitamina B3 (NIACINA), un nutrient uman esențial cunoscut și sub numele de Vitamina PP (Pellagra Preventive factor), își derivă numele din engleză ,,nicotinic acid vitamin”. Este raportata ca fiind suma dintre cele mai comune doua forme de niacină în alimente și suplimente, si anume nicotinamidă și acid nicotinic, determinate prin HPLC (cromatografie de lichide de inalta performanta) cu detectie PDA.

Proprietati/efecte asupra sănătății:
Rolul cheie al niacinei în corpul nostru este de a sintetiza coenzimele nicotinamida adenin dinucleotide (NAD) și nicotinamidă adenin dinucleotide fosfat (NADP), implicate în peste 400 de reacții biochimice din corpul nostru – legate în principal de obținerea energiei din alimentele pe care le consumăm. Niacina contribuie, de asemenea, în repararea ADN-ului.
Ca supliment, vitamina B3 poate ajuta la:
- scăderea colesterolului
- stimularea funcției creierului
- îmbunătățirea sănătatii pielii
- tratarea diabetului de tip 1.
Ca tratament, cantitățile mai mari de vitamina B3 pot ajuta la:
- imbunatatirea nivelului de grăsime din sânge
- crește nivelul de colesterol benefic HDL
- scaderea trigliceridelor
- usoara scadere a colesterolului daunator LDL
Surse:
Vitamina B3 se găsește în multe alimente, atât de origine animala, cât și vegetala, inclusiv în alimente ambalate fortificate, carne din diverse surse animale (carne de vită, ficat de vită, porc, pasăre), fructe de mare și condimente.
Dietele vegetariene și vegane pot oferi cantități adecvate de vitamina B3 dacă produse precum drojdia nutritivă, arahide, unt de arahide, tahini, orez brun, ciuperci, avocado si seminte de floarea soarelui sunt incluse.
Stiati ca..?
Unele țări necesită adăugarea vitaminei B3 la făina de grâu sau la alte cereale alimentare, reducând astfel riscul de pelagra (o boală cauzată de o dieta deficitara sau de incapacitatea organismului de a absorbi niacina, asociată de obicei cu malnutriția sau malnutriția secundară a alcoolismului cronic).
În 1942, când a început îmbogățirea făinii cu acid nicotinic, un titlu dintr-o revista cunoscuta a fost „Tutun în pâinea ta”. Ca răspuns, Consiliul pentru Alimente și Nutriție al Asociatiei Medicale Americane a aprobat utilizarea de noi denumiri – niacină și niacină amidă – pentru a disocia acidul nicotinic de la nicotină, in scopul evitarii percepției că vitaminele sau alimentele bogate în niacină conțin nicotină, sau că țigările conțin vitamine.